ROV-drift snudde bedriften på hodet

Skrevet av Joar Time den 30. okt. 2019

- Da vi halverte vasketiden med ny notvasker ble satsningsområdet snudd på hodet. Notvasking gikk fra å være en biinntekt til å stå for 80 prosent av omsetningen vår, sier daglig leder i Sleneset Aqua Service, Aleksander Sætern.

Sleneset_AKVA 11

EFFEKTIVE: Sleneset Aqua Service ble så effektive med ny notvasker at de la ut følgende melding på Facebook i sommer: "Gode nyheter for oppdrettere med grodde nøter. Siden vi fikk nytt utstyr har vi blitt så effektiv at vi nå kan påta oss å serve flere oppdrettere med notvasking". Foto: Joar Time/AKVA group

Hverdagen ble snudd på hodet for Sleneset Aqua Service da selskapet gikk til anskaffelse av en ny Flying Net Cleaner 8 (FNC8) 2.0 vaske-ROV fra AKVA group.

- Vi jobber nå så effektivt at vi nesten har doblet kapasiteten. Det er helt fantastisk, sier daglig leder Aleksander Sætern entusiastisk.

Forretningsideen var transport av rensefisk og frakting av fersk fisk fra Lofoten til fiskekjøpere langs norskekysten på vinteren når det er rolig i oppdrettsbransjen. Nå har vasking av nøter tatt helt overhånd.

- Notvask har blitt en mye viktigere del enn forutsett, og står nå for ca. 80 prosent av omsetningen vår. Vi begynte med å vaske for én oppdretter ved behov og fikk det bra til med bra utstyr, så tallene ble fort snudd på hodet. Vaskingen skulle være en biinntekt, men så ble det rensefisken som ble biinntekten, sier daglig leder Aleksander Sætern.

Det gikk så langt at Sætern på sensommeren søkte flere oppdrag via sosiale medier:

Sleneset_AKVA 6

FNC( KLAR TIL BRUK: Notvask i Lurøy kommune. Fra venstre: Alexander Sætern, Marius Moflag og Ole Alexander Thomassen. Foto: Joar Time/AKVA group

Enighet i bransjen

Vignir Bjartsson var med og leverte notvaskeren FNC8 fra AKVA group. Han har vært i dialog med oppdrettere både langs hele norskekysten og internasjonalt. Tilbakemeldingene er de samme.

- Det er alfa og omega å kunne fly fritt i vannet. Det blir stadig mer utstyr nede i merdene; kamera, lys, rensefiskskjul, tau - det bugner av utstyr - og da er det ikke gunstig å ha en notvasker som er låst inntil notveggen. FNC8 er enkel å operere og unik i den forstand at den «svømmer» langs notlinen i merden og vasker med sjøvann og lavt trykk. Det er ikke noe som griper inn i nota og kan skade og rive hull i denne, sier Bjartsson.

- Kjørte du deg fast så slet du i timevis med å demontere slanger og utstyr. Nå slår vi bare av vasketrykket og kjører oss fri. Det er en helt ny hverdag. Vi har ikke kappet et eneste tau med FNC8 - det er rett og slett fantastisk, sier Sætern.

Klikk her for å abonnere på nyheter fra AKVA group

Sleneset_AKVA 8

GOD STEMNING UNDER RIGGING: Daglig leder i Sleneset Aqua Service Alexander Sætern (fra venstre), motorpasser Marius Moflag og Vignir Bjartsson fra AKVA group. Foto: Joar Time/AKVA group

Vasker skånsomt og effektivt

Aleksander Sætern startet selskapet sammen med broren Eirik i 2018. Fra basen på idylliske Sleneset - i havgapet like sør for polarsirkelen i Lurøy kommune på Helgeland - går skuta "M/S Oddøy" 24 timer i døgnet året rundt med to skift på fire personer.

- Vi er langt mer attraktive med ny notvasker. Det skyldes primært at vi gikk bort fra beltedrift til flyer og lavt trykk som igjen skåner impregnering og nøter. Bare å gå ned fra 280 bar til 80 bars trykk er en betydelig forskjell som viser igjen når vi vasker; det er ingen merker på nota og en helt annen slitasje - noe oppdretterne spesielt vet å sette pris på. Samtidig er du mer effektiv og mindre nede i merden og jobber, sier Sætern.

Den effektive hverdagen gir også god effekt på livet oppi merden.

- Fôringen stoppes mens vi vasker, og når vi er inne og vasker nota på halve tida av det andre aktører gjør så blir stressfaktoren på fisken mindre. Kunden har bedre utnyttelse av fôret jo kortere tid vi er i nota, og jo raskere fôringen kommer i gang igjen jo mer tjener oppdretteren, sier Sætern.

Sleneset_AKVA 9

KABELSTREKK: Motorpasser på M/S Oddøy, Marius Moflag. Foto: Joar Time/AKVA group

Driftssikkerhet og servicepunkt

Sleneset Aqua Service har kjørt notvaskeren i 690 timer fordelt på tre måneder i sommer. Det kommer i tillegg til at det er transportert rognkjeks, slaktefisk, stamfisk og nøter, samt nedetid for montering av ny pumpe, feil på klokke og brann i elanlegget på aggregat.

- Nedetid er uhorvelig dyrt. Vi har ikke råd til å tape penger og kan ikke akseptere mye nedetid. Vi må ha deler levert innen et døgn, og da er det alfa og omega å ha et nettverk rundt det man leverer som gjør at man blir effektiv og nedetiden blir kortest mulig. Både Sperre og AKVA group har vært på hugget hvis det har vært noe og levert raskt - det er vi veldig fornøyd med, sier Sætern.

Sleneset_AKVA 3

SOM EN LEK: Motorpasser Marius Moflag styrer notvaskeren med joystick og skjerm fra kontrollrommet. Foto: Joar Time/AKVA group

Sammen med mannskapet sitt har han vasket om lag 100 nøter i snitt i måneden i sommer. Den lengste nedetiden var på 10 timer.

- Det er mye mindre vedlikehold med FNC8 enn vi har vært vant til. Når man drifter 24 timer i døgnet så raser timene fort avgårde. Vi skifter olje og gjør litt smått vedlikehold underveis - men ikke på et slikt nivå at det blir plagsomt - slik var det før da vi nærmest måtte i gang med skruing og justering mellom hver merd. Nå vasker vi mange merder mellom hver gang det er behov for noe, og da er det småting som vi gjør selv. Vi er kjempefornøyde, rett og slett, sier Sætern.

Sleneset_AKVA 1

IDYLLISK PÅ "KONTORET": AKVA FNC8 notvasker med øya Lovund i bakgrunnen. Foto: Joar Time/AKVA group

FAKTA:

  • Sleneset Aqua Service
  • Stiftet: 2018
  • 9 ansatte (to mannskapsskift på 4 stk samt en tekniker på land)
  • Båt: "M/S Oddøy"
  • Notvask lokalt rundt Sleneset i Lurøy kommune, inkludert Kvarøy Fiskeoppdrett
  • Frakter fisk fra Austevoll sør for Bergen til Hammerfest i nord

UTSTYR:

AKVA FNC8 2.0 vaske-ROV

  • Vasker effektivt nøter og luseskjørt uten skade og med minimal avfallsspredning
  • Markedets mest skånsomme vasker: Den er drevet av thrustere og har verken belter eller hjul som kan skade eller forårsake slitasje på nota
  • Den nye generasjonen FNC8 er klargjort for 250 bars trykk og 750 liter vann/minutt. Ved å øke vannmengden, kan du justere ned trykket og begrense slitasjen på impregneringen til et minimum. AKVA FNC8 er en patentert løsning produsert av den verdensledende norske ROV-produsenten Sperre AS

 

Merker: akva fnc8 net cleaner, notvasking

Få siste nytt direkte på e-post

Siste nytt

Artikler etter merke

Se alle