Nordlaks fornyer ROV-parken

Skrevet av Joar Time den 29. mai. 2020

Nordlaks har kjøpt en SUB-fighter 15K ROV fra Sperre. ROV-en skal brukes til å sikre fortøyningssystemer i tillegg til å være tilgjengelig for operasjoner på Havfarmene.

Sperre3_web

- Vi er stolte av at Nordlaks valgte oss som leverandør av ROV igjen. Nordlaks har flinke teknikere som passer på ROV-en og som følger våre anbefalinger om bruk og vedlikehold. Når dette blir gjort varer utstyret lengre og de får ikke uventa driftsstopp, sier Wenche Haugerud, daglig leder i Sperre.

Nordlaks kjøpte sin første SUB-fighter 15K fra Sperre i 2015. Med økende aktivitet av tyngre oppgaver innen havbruksbransjen meldte behovet seg for å øke kapasiteten. For Nordlaks var valget enkelt etter gode innspill fra Leif-Børge Olsen, fagansvarlig ROV i Nordlaks.

Klikk her for å abonnere på nyheter fra AKVA group

Robust og enkel i bruk
- Sperre leverer ROV-er som er fantastisk enkle i bruk, og som samtidig er driftssikre og robuste farkoster som tåler litt tyngre operasjoner. SUB-fighter 15K vil brukes til alt fra sikring av fortøyningssystemer, inspeksjon og dokumentasjon - til rengjøring og spyling, sier han.

ROV-en har en thrusterkapasitet på 15 kilowatt for god fremkommelighet i strømutsatte farvann, og er utstyrt med en gripearm som også kan kutte tau. Den vil også være tilgjengelig for Nordlaks sitt Havfarm-prosjekt som er en del av Nordlaks sin løsning for bærekraftig utvikling av havbruksbransjen. Havfarmene skal plasseres i områder som ikke kan utnyttes til oppdrett med dagens tilgjengelige utstyr. Dette er mer eksponerte havområder med komplekse vind-, strøm- og bølgeforhold, og typisk større dyp.

- SUB-fighter 15K leveres med vinsj med 1000 meter kabel og god trekkraft som vil kunne brukes på ankere på 800 meters dyp. Vi har mindre ROV-er som kan brukes til enkle inspeksjoner på nøter, men denne har dybderating og kraft som gjør den mer anvendelig på dybder, sier Olsen.

Sperre2_web

Gode erfaringer
Leveransen inkluderer en 13 fot stor konteiner som både fungerer som kontrollrom og til lagring og transport av utstyret. I tillegg medfølger et Kongsberg-utviklet HPR posisjoneringssystem, vinsj med 1000 meter kabel, taukutter og roterende børste.

Nordlaks er et familieeid havbrukskonsern med hovedsete i Stokmarknes. Selskapet med røtter tilbake til 1989 har aktivitet i 12 kommuner i nordre Nordland og Sør-Troms, og skaper verdier av alle ressursene i verdikjeden fra rogn til bord.

- Vi har bare gode erfaringer med Sperre; de har god support og vi er veldig fornøyde med systemene som er enkle å betjene, sier Olsen.

Sperre1_web

 

Merker: rov, sperre rov technology

Få siste nytt direkte på e-post

Siste nytt

Artikler etter merke

Se alle