Lakseoppdrett i ørkenen er nå mulig med utstyr fra AKVA group

Skrevet av Joar Time den 04. apr. 2019

Den første laksen slaktet i De forente arabiske emirater blir lagt ut for salg fredag 5. april.

Dubai web

- Det er et svært interessant prosjekt og en liten milepæl. Dette viser at det er mulig å produsere laks i ørkenen - og i teorien overalt bare man tar pris med i bildet, sier Jacob Bregnballe, salgssjef i AKVA group Land Based AS.

Fish Farm LLC, med hovedkontor i Dubai i De forente arabiske emirater (FAE), har investert i et landbasert oppdrettsanlegg i ørkenen en kort kjøretur utenfor Dubai. Fiskeoppdrettet foregår i et RAS-anlegg (recirculation aquaculture system) levert av AKVA group.  Selskapet har i tillegg til resirkuleringssystemet levert blant annet Akvasmart CCS fôringssystem og AKVAconnect programvare til anlegget.

- Sjøvannet stammer fra den persiske gulf utenfor Dubai, og blir avkjølt til ønsket temperatur før det brukes i anlegget. Vannforbruket er redusert med 99 prosent sammenlignet med et normalt gjennomstrømningssystem, sier Bregnballe.

Fish Farm har 34 tanker på sitt anlegg i Jebel Ali utenfor Dubai, hvorav fire er dedikert til laks. Fish Farm tar sikte på å produsere 10-15 tonn laks hver måned - et tall som kan øke ved etterspørsel, ifølge avisen The National.

- En stor prestasjon

- Vi har laget laks i ørkenen, det er en ganske stor prestasjon. Denne typen landbasert lakseoppdrett i et varmt klima har aldri blitt gjort i verden før, sier Bader bin Mubarak, daglig leder i Fish Farm til The National.

- Frem til i dag har det vært umulig å smake så fersk laks i Emiratene. Den eneste måten å få denne opplevelsen på har vært å reise til Skottland, Irland, Norge eller Chile for å fange en fisk og spise den kort tid etterpå. Men ikke nå lenger, vi har gjort det som så umulig ut mulig, sier Nigel Lewis, utviklingssjef innen havbruk i Fish Farm.

 

Matbutikker og restauranter i Emiratene har tidligere importert 100 prosent av laksen de selger, og kun åtte prosent av andre fiskearter er fanget lokalt, ifølge avisen.

- Vi kontrollerer temperatur, tidevann, saltinnhold og dybde, simulerer soloppgang og solnedgang, strømninger og vær. Det er det eneste lakseoppdrettsanlegget i verden med komplett miljøkontroll, sier bin Mubarak.

Laks er den nest mest spiste fiskearten i Emiratene, og det er stor interesse for bærekraftig produksjon av laks.

- Etterspørselen er stor. Hadde vi mistet tilgangen til to av de mest etterspurte fiskeartene hadde vi fått et matssikkerhetsproblem, sier den daglige lederen.

- Vi har nå den ferskeste, beste laksen tilgjengelig her, den er 100 prosent sporbar, bærekraftig, fri for kjemikalier og antibiotika, og er helt i samsvar med de strategiske matssikkerhetskriteriene i Emiratene for UAE, sier Nigel Lewis.

Merker: landbasert fiskeoppdrett, akva group land based

Få siste nytt direkte på e-post

Siste nytt

Artikler etter merke

Se alle