Kvarøy Fiskeoppdrett sparer millioner på batteridrift

Skrevet av Joar Time den 01. okt. 2019

-  Vi installerte systemet og deretter glemte vi det. Det går av seg selv, sier Gjermund Olsen, produksjonsleder hos Kvarøy Fiskeoppdrett. Han spår en framtid på batteri.

IMG_4107_web-1

BATTERI GIR GOD EFFEKT: Produksjonsleder Gjermund Olsen (i forgrunnen) og lokalitetsleder Håkon Haugen har investert i batteripakke. Foto: Joar Time/AKVA group.

Kvarøy Fiskeoppdrett installerte batteripakke på fôrflåten på lokaliteten Selsøyvær i april, og har nå fått målinger på hva de sparer på hybridsystemet.

- Innsparingen er 1,5-2 milioner kroner per generasjon fisk - alt etter flåtens energibehov. Driftstiden på generator har gått ned fra 24-timers døgndrift til omtrent tre timer, sier Jonas Kverneland, teknisk leder i Kverneland Energi.

- Batteripakken betaler seg inn på et par år, det er ekstremt få investeringer en kan si det samme om, sier Olsen.

- Installerte og glemte batteripakken
Kvarøy Fiskeoppdrett har fem lokaliteter like nord og sør for polarsirkelen. Selsøyvær ligger plassert over fire kilometer fra landstrøm.

- Vi ønsker å være den mest bærekraftige produsenten av laks i verden og forsøker alltid å legge til rette for miljøbevisst drift. Vi brukte enormt mye diesel, så å ta i bruk batteridrift var et naturlig valg for oss. Vi kjøpte batteripakken, installerte den og deretter glemte vi den. Det går av seg selv og er helt fantastisk. Nå er anlegget helt vedlikeholdsfritt, sier Olsen entusiastisk.

Han er deleier og produksjonsleder i helgelandsbedriften, og var en profilert deltaker i «Sølvrushet» - en realityserie på TV 2 om et knippe nordmenn som lever av havet. Han leder også servicebåt-selskapet Helgeland Oppdrettsservice.

IMG_4156_web-1

MÅLER FORBRUK: Teknisk leder i Kverneland Energi, Jonas Kverneland, måler reelt strømforbruk på fôrflåten. Teknisk leder i Kvarøy Fiskeoppdrett Gjermund Olsen følger spent med. Foto: Joar Time/AKVA group.

Klikk her for å abonnere på nyheter fra AKVA group

Langt bedre arbeidsmiljø
Mannskapet på fôrflåten merker en betydelig forskjell i hverdagen.

- Det er en helt annen verden ombord på flåten. Det har blitt stille på jobb. Arbeidsmiljøet har gått fra dieseleksos, støy og nedsoting av både fôrflåte og arbeidsbåter, til et rent og stillegående miljø som gjør hverdagen langt mer behagelig for mannskapet ombord. Tidligere ble båter og flåter sotet helt ned, så man merker en stor forskjell, sier lokalitetsleder på Selsøyvær, Håkon Haugen.

Før batteripakken ble tatt i bruk skiftet Haugen og hans folk olje hver måned. Med AKVA Hybrid er oljeskift redusert til to ganger i året.

- Det eneste negative med batteripakken er at man til slutt glemmer ut hvordan man skifter olje, sier Haugen.

Alt medregnet bruker Kvarøy Fiskeoppdrett én dag og opp mot 10.000 kroner per oljeskift. Med batteripakke har selskapet gått fra 12 til to oljeskift i året, med innsparing på 10 arbeidsdager og 100.000 kroner i året bare på oljeskift.

DJI_0065_web

STORE AVSTANDER: Lokaliteten Selsøyvær ligger langt til havs, over fire km. fra landstrøm, og er ideell for batteridrift. Foto: AKVA group.

Elektrisk fremtid
- De kilowattimene vi produserte per liter diesel ble veldig dyre siden mesteparten av dieselen gikk til å holde motoren varm, og bare en liten andel gikk til å faktisk lage strøm til anlegget. Aggregatene arbeidet under anbefalte verdier og kastet olje rundt i veivhuset, så det var nok av utfordringer. Med batteripakke så utnytter vi aggregatene helt optimalt fordi de jobber på 80 prosent hele tiden uansett hvor mange merder man har eller hvordan driften er på lokaliteten. Man utnytter utstyret helt optimalt, sier Olsen.

Batteripakken tåler 8000 ladinger, og har en forventet levetid på 15-25 år.

- Det blir garantert mer og mer batteri i fremtiden. På sikt vil Kvarøy Fiskeoppdrett gå over på batteri, landstrøm og vannfôring. Batteri vil ikke minst bli vanligere på båter, all den tid de går i lange perioder på tomgang. Med vannfôring får vi en ekstra positiv miljøgevinst med mindre utslipp av mikroplast i naturen, sier Olsen.

Kvarøy Fiskeoppdrett ligger nord i Norge, langs Helgelandskysten, og har fem anlegg på forskjellige steder der vannet er opptil 120 meter dypt. Dette sikrer god sirkulasjon og plass for laksen til å utfolde seg. Kvarøy har fokus på bærekraftig oppdrett, og har blant annet ingen kobberimpregnering på nøtene, ingen bruk av medikamenter eller antibiotika og bruker rognkjeks som våpen mot lus.

IMG_4141_web-1

SPARER TID OG PENGER: Produksjonsleder Gjermund Olsen (til venstre) er godt fornøyd med besparelsene batteripakken gir. Her sammen med teknisk leder i Kverneland Energi, Jonas Kverneland. Foto: Joar Time/AKVA group.

FAKTA: Kvarøy Fiskeoppdrett AS

  • 5 konsesjoner stamfiskproduksjon
  • 23 ansatte
  • Årlig produksjon på 6500 tonn sløyd laks
  • Omsetning på 885 MNOK i 2018

FAKTA: AKVA Hybrid

En komplett hybridpakke basert på den samme batteriteknologien som brukes i elbiler fra blant annet Audi, BMW og Volkswagen. Gir inntil 95 % redusert dieselforbruk ved fôring og inntil 60 % redusert dieselforbruk totalt inkludert flåte.

IMG_4110_web-1

Foto: Joar Time/AKVA group.

Merker: hybrid, batteripakker

Få siste nytt direkte på e-post

Siste nytt

Artikler etter merke

Se alle