Finner den optimale utfôringen selv under ekstreme forhold

Skrevet av Joar Time den 24. mar. 2020

Ser merden med nye øyner: - Å ha et dårlig kamera kan sammenlignes med å ikke ha øyner. Nå finner vi den optimale utfôringen hele tiden og sparer tid og penger. Sitter vi værfast kan vi enkelt styre fôringen fra land, sier Michael Olsen, driftsleder på Grieg Seafood Finnmark sin lokalitet Stangnes.

Grieg-HOVEDBILDE

FULL KONTROLL: Røkter Lars André Johnsen (til venstre) og driftsleder Michael Olsen studerer videobildene av fisk som fôres gjennom kontrollsystemet AKVAconnect 4.1.

Michael Olsen og teamet hans har tatt i bruk en helt ny lokalitet - Stangnes - like utenfor den ville, arktiske kysten av Hammerfest der ekstremvær er mer regelen enn unntaket. Her har de installert topp moderne utstyr og ser nå merden med helt nye øyner.

- Se, klokkeklart! Man kan se pellets på tre millimeter og nesten telle maskene i nota, utbryter røkter Lars Andre Johnsen mens kameraet i merden panorerer langs notveggen på flere meters avstand. Driftsleder Michael Olsen stemmer i:

- Utstyret gjør at hverdagen går rundt, og et godt kamera er være eller ikke være i vår bransje. Det er gangsynet vårt og en faktor for god driftssikkerhet; hvis vi hele tiden måtte ha løpt etter kameraet så hadde vi ikke fått gjort annet. Før var vi ute på merdkanten hele tiden for å justere vinsj- og kamerautstyr som var frosset eller som hadde kjørt seg fast, sier Olsen.

Grieg-STOTTEBILDE2

I DETALJ: 3 mm pellets er godt synlige nede til venstre i bildet.

Testet under ekstreme forhold
Grieg Seafood Finnmark sin lokalitet Stangnes holder til i den værharde Akkarfjorden ved Kvaløya - der den ville finnmarkskysten svinger seg øst over Nordkapp og møter Barentshavet og Russland. Fjorden er preget av det arktiske klimaet med vind, vær, bølger og sterk strøm. Akkompagnert av mørke vintermåneder er stedet ideelt for å sette nytt utstyr på de hardeste prøver.

- Er det et sted utstyret virkelig får testet seg så er det her. Vi har veldig sterk strøm og "mye vær". Kombinert med mørketid om vinteren er vi virkelig utsatt for ytre miljøfaktorer, men kameraet SmartEye Precision HD og kamerasystemet AKVAconnect 4.1 virker utmerket selv under ekstreme forhold. Vi har sittet værfast på land uten mulighet til å komme oss på flåten, men har enkelt kunne bruke kamera og kamerasystem og optimalisert utfôringen fra land, sier Olsen.

Grieg-STOTTEBILDE1

NYTT KAMERA: Driftsleder på Stangnes, Michael Olsen, på merdkanten med det nye kameraet SmartEye Precision HD.

Driftssikker og problemfri hverdag
Fargealgoritmen til kamerachipen i SmartEye Precision HD gjør fargene naturtro.

- Man har virkelig forlenget øyesynet fra kontrollrommet på flåten og ned i merden, sier Olsen.

Stangnes er en helt ny lokalitet som ble tatt i bruk i november 2019. Alt utstyr er flunkende nytt med oppdatert teknologi. Blant annet sju merder, kamera og kamerasystem.

- Det er en drøm å være så oppdatert, det forenkler arbeidshverdagen. Vinsjsystemet utgjør også en "himla" forskjell, og bidrar til en driftssikker og problemfri hverdag. Vi får konsentrert oss om det som virkelig gjelder; optimalisert drift med fokus på fiskevelferd og tilvekst, sier Olsen.

Grieg Seafood ASA er et av verdens ledende oppdrettere av atlantisk laks. Konsernet har et mål om årlig produksjonskapasitet på 100 000 tonn slaktet vekt i 2020, og har oppdrettsanlegg i Finnmark, Rogaland, British Columbia i Canada og på Shetland. Hovedkontoret ligger i Bergen. Til sammen arbeider omtrent 780 mennesker i Grieg Seafood-konsernet.

Grieg-STOTTEBILDE3

VÆRHARDT: Grieg Seafood Finnmark sin lokalitet Stangnes holder til i den værharde Akkarfjorden ved Kvaløya - der den ville finnmarkskysten svinger seg øst over Nordkapp og møter Barentshavet og Russland. Fjorden er preget av det arktiske klimaet med vind, vær, bølger og sterk strøm.

Merker: SmartEye, kamera, AKVAconnect

Få siste nytt direkte på e-post

Siste nytt

Artikler etter merke

Se alle