- Har aldri følt meg tryggere på merdkanten

Skrevet av Joar Time den 17. apr. 2020

Røvær Fjordbruk sin lokalitet Flatholmen klassifiseres som havmerder i åpent hav, og måtte ha en merd som tålte elementene - Jeg har jobbet på merdkanten i 25 år og aldri følt meg tryggere, sier driftssjef Sigmund Sundal.

AkvaGroup-Røvær-140120-7121_16x9

STÅR STØDIG: Lokalitetsleder Alf Harald Thorsen på en av sine Polarcirkel 630-merder i stiv kuling utenfor kysten av Rogaland.

Røvær Fjordbruk gikk for solide Polarcirkel 630 plastmerder med ekstra brede gangveier da de skulle utstyre sin mest værutsatte lokalitet. En robust merd som krever lite vedlikehold var blant kriteriene da lokalitetsleder Alf Harald Thorsen skulle velge blant de mest robuste plastmerdene på markedet.

- Det er en veldig solid merd som virkelig holder stand i uværet, sier lokalitetsleder Alf Harald Thorsen.

Flatholmen ligger utsatt til ved øygruppen Røvær - en 20 minutters båttur rett vest av Haugesund på den vind- og strømutsatte rogalandskysten.

Klikk her for å abonnere på nyheter fra AKVA group

Svært eksponert lokalitet
- En mer værhard lokalitet enn dette har vi ikke. Her er det ikke mulig å bruke flåte og vanlige fôringsslanger - her fôrer vi med båt og fôrkanon, sier Thorsen mens han loser oss fra den trygge havnen på Røvær og ut til Flatholmen i stiv kuling og bølgehøyder opp mot fem meter. Havet fråder i hvitt skum.

Lokaliteten som driftes av Røvær Fjordbruk klassifiseres i den mest værharde enden av skalaen for oppdrettsanlegg - på samme nivå som havmerder i åpent hav - der den ligger sørvendt i havgapet mot den barske Nordsjøen og tar imot vind fra sør og vest fra de enorme havslettene.

- Flatholmen ligger utsatt til for dønninger og bølger, så flyterør på 630 mm i diameter og bred gangvei, med muligheter for innfesting av not og plastklammere passer utmerket i dette miljøet. Det føles veldig trygt både for folk og fisk. Merden er den tryggeste jeg har gått på siden jeg startet i 1995, sier Sigmund Sundal, driftssjef Rogaland i Alsaker Fjordbruk.

Krever svært lite vedlikehold
Lokaliteten Flatholmen består av åtte Polarcirkel 630-merder fordelt på to rekker, hver merd med omkrets på 160 meter og med flyterør på 630 mm i diameter.

- Utstyret holder stand - vi har aldri hatt problemer med bristing. Men så er den også skreddersydd for tøffe forhold med ekstra kraftige rekkverk og rekkestøtter, bredere gangvei og bedre oppdrift. Det gjør at arbeidet på merdkanten blir enklere, og merden tåler mer belastning når brønnbåtene står inntil. 20 enkeltlodd, hvert på ett tonn, gjør at merden og nøtene står fint selv på en svært strømutsatt plass. Med sterke klammere i sprøytestøpt plast i stedet for stål og stropper i stedet for kjetting unngår vi også slitasje på båter og flyteringer. Det er svært lite vedlikehold med bare plast, sier Thorsen.

AkvaGroup-Røvær-140120-6745_16x9

Brukes som visningssenter
Røvær Fjordbruk er en del av Alsaker Fjordbruk, har fem fast ansatte og to lokaliteter; Flatholmen og Bryggjeland. Produksjonen ligger på opp mot 5000 tonn laks i året.

- Utfordringen med mye strøm kan være at nøtene legger seg så flate at det stresser fisken og kan skade den, men med så tunge lodd og skreddersydde nøter som er dype i sidene og har en flatere bunn så står nøtene helt stramt og fint. Vi ble med AKVA group i forsøkstanken i Hirtshals for nøye uttesting av not, og testresultatene viste seg å stemme bra overens med virkeligheten. Det var et godt verktøy, sier Thorsen.

Røvær Fjordbruk har også et visningsanlegg på øya, og lærer besøkende om moderne havbruk.

- Vi er veldig stolte av å ha solide merder av skikkelig størrelse å vise fram, sier Sundal.

Roar Ognedal er regionssjef for Sør-Norge og Norden i AKVA group. Han var med på å levere utstyret til Flatholmen.

- Merdene er testet under ekstreme forhold verden rundt, og er gradvis blitt optimalisert med tanke på sikkerhet og holdbarhet gjennom 45 år med erfaring. Som et resultat er 630-merden vår hittil sterkeste og mest robuste merdmodell. Med sterke sprøytestøpte klammere og utstrakt bruk av Polyethylen som eliminierer korrosjon er den utviklet for å gi oppdretteren en effektiv, trygg og sikker plattform selv under ekstreme værforhold, sier han.

FAKTA RØVÆR FJORDBRUK

  • Del av Alsaker Fjordbruk
  • Startet i 2004
  • Fem fast ansatte
  • To lokaliteter: Flatholmen og Bryggjeland
  • Produserer opptil 5000 tonn fisk per år

FAKTA POLARCIRKEL 630-MERD

  • Konstruksjonen er svært kraftig med bl.a 200 mm diameter stolper og 180 mm diameter rekkverk 
  • Sterke pullerter for fortøyning av mindre båter til merden - pullerten brukes også til innfesting av taknettstang 
  • Sprøytestøpte klammer i HDPE100 gjør merden sterk og vedlikeholdsbehovet minimalt 
  • Klammerne er forsynt med nedsenket brønn med gitterrist for innfesting av hanefot og bunnringsoppheng - her er det ikke behov for fortøyningsklammer i galvanisert stål

Merker: polarcirkel, merd

Få siste nytt direkte på e-post

Siste nytt

Artikler etter merke

Se alle